Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Чипровски манастир "Свети Йоан Рилски"

 Чипровският манастир " Свети Иван Рилски" се намила само на 5 км от гр.Чипровци, така че от града до манастира стигнахме за 15-тина минути. В днешния ден тук беше спокойно и приветливо. денят беше мрачен, но това не повлия на настроението ни.


Сутришната обиколка на музеите в Чипровци ни зареди с още ентусиазъм и нетърпение да продължим по начертания маршрут.


 И така, манастирът е построен през Х в. и е разрушаван и възстановяван цели 6 пъти. По време на Чипровското въстание от 1688 г. са унищожени икони и изгаря богатата библиотека - невъзвратими загуби за нас, потомците. Манастирът става убежище на въстаниците, а техни тленни останки са съхранени в костницата в кулата. През XIX в. е построена и царквата в двора, в която влязохме в днешния ден. От император Павел I манастирът получава скъп дар - престолно евангелие със сребърен обков, което е съхранено и днес се пази в Националния исторически музей. По време на Ломското съзаклятие от  XIX в. монасите се включват като въстаници. През 1876 г. близо до манастира се сражават четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.


 Престоят ни тук беше съвсем кратък.Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: