Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Могилен некропол в местността Пропада и маршрут "В царството на Прилепите" в Странджа

  За местността Пропада и некрополите бях чела в интернет, но все не оставаше време да стигнем до там. На 14.04.2023 г. обаче решихме, че моментът е настъпил и без много да му мислим тръгнахме от Бургас към Малко Търново, защото от там е изходната точка за посещение на обекта. До там са около 63 км. и се изминават за малко повече от час.


 В началото на Малко Търново, вдясно от пътя, има кафява табела за некропола-следвайте нея. Кара се около километър по стар асфалтов и тесен път, шофирането обаче по него не е проблем. След малко ще се озовете до широка поляна, на която можете да паркирате . Вдясно от пътя е табелата към некрополите.


 Само ще вметна, че в самото начало на отбивката за Пропада видях и табела с формата на прилеп за маршрута "В царството на прилепите", който е един от 5-те интерпретативно-опознавателни маршрута в Странджа, за които съм споменавала и преди https://okolobulgaria.com/event_show.php?id=217 Зарадвах се, защото щяхяме да имаме време да го преминем, или поне така си помислих в началото.


 Паркирахме на широката поляна, която реално е и краят на пътя.На нея има пейки под едно дърво и отново табела, маркираща маршрута за прилепите. Тръгнахме в посоката, указана на табелата, а още в началото има и малко информация за некрополите. Тракийският могилен некропол се състои от 40 могили, но в последствие прочетох, че са доста повече.


 Първоначално се минава по дървено мостче, след което се продължава по лека и много приятна горска пътека. За 20-30 мин. се достигат и некрополите. По пътя има маркировка, указателни табели и още една информационна табела. Няма шанс да се объркате.


 Какво научихме за некрополите от табелите по пътя:


 Некрополите са от римската епоха и се делят на 2 групи: обикновени гробове, които са вкопани в земята, и втора група, раздели от своя страна на 4 вида според време на изгражадне  и архитектура (1 тракийска куполна гробница - V - III в.пр.Хр., 2 от римско време-  II - IV в.пр.Хр. и още 1 римска сводеста гробница).Разбрахме, че първите проучвания са правени през 1979 г., после са прекъснати и са възобновени през 1999 г., като през 2001 г. са открити 2 нови гробници, а през 2004 г. - още една.


 Достигнахме некрополите и всъщност видяхме,че те са разпръснати от двете страни на пътя, поради което трябва да се отклонявате съвсем леко от него, за да ги намерите сред гъстата пролетна зеленина. Най-впечатляваща ни се стори римската гробница с 2 фронтона - отпред и отзад, с форма на пирамиди.


 След като разгледахме Градът на мъртвите, тръгнахме обратно към табелата с прилепите на мястото, на което паркирахме. Ршихме да продължим още малко и да видим можем ли да изминем маршрута, посветен на летящите бозайници. След 5-10 мин.стигнахме до голям дървен кръг с месеците на годината, показващ жизнените цикли на прилепите:  хибернация от януари почти до април, събуждане през май, раждане на малките, храненето им и отделянето им от възрастните през юни, юли и август, размножителен период през септември, търсене на подходящи места за зимуване през октомври и зимен сън през ноември и декември. Табелата е поставена точно до малък, но пълноводен в момента водопад. Искрено му се зарадвахме, тъй като не знаехме за него. Опитахме се да разберем дали маршрутът продължава, но не видяхме нито маркировка, нито следваща табела, и затова се върнахме до колата и тръгнахме към Бургас.


 Препоръчваме маршрута, защото е лек, поради което е подходящ и за малки, и за големи и може да се измине по всяко време на годината.


 


 


 


 


 


 


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: