Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Паметник-костница на Ботевите четници, с.Скравена

  В село Скравена се озовахме на 06.04.2021 г., след като бяхме обиколили района от Гложенския манастир до Луковит, Карлуково и Осиковица само за два дена.Казвам "само", защото наистина си дадохме доста зор да видим всичко набелязано и планувано за този кратък отрязък от време. За първия етап от пътешествието ни вече разказахме в една доста подробна статия https://okolobulgaria.com/event_show.php?id=235 , а сега следва да разкажем за следващите няколко дена, които бяха изпълнени с много динамика, откривателство на неподозирана красота, емоции и разбира се вкусна храна и уютни места.


 На въпросния ден поехме от Луковит към Скравена и след час се озовахме  в селцето. Разстоянието е 60 км. Мястото ни развълнува повече от очакваното. Първо влязохме в читалището, което се намира точно до костницата, и там една много мила жена ни разказа историята на Ботевите четници, а освен това си взехме и печат в книжката със 100-те национални туристически обекта. В костницата се пазят в отделни дървени кутии черепите на 10 от Ботевите четници. С риск за живота си на 3 юни 1876 год. местните хора откупуват от турците черепите им, които са донесени набучени на колове, а след това ги заряват в двора на местната черква. Единствено черепът на Георги Апостолов е бил идентифициран. През 1930 г. черепите са преместени във витрина в църквата, а през 1982 г. са положени на сегашното място. 


 В костницата има и паметник, изобразяващ майка, прегърнала сина си, който е на колене до нея. В непосредствена близост до костницата е поставена мемориална плоча с имената на загиналите във войните мъже от Скравена.


 След този миг на потапяне в така тъжното ни минало, решихме да отидем и до Околчица. Оказе се обаче, че макар да е вече април, все още има доста сняг по пътя и се върнахме. Крайната ни цел за днешния ден беше Берковица - разполагахме с доста време, затова след неуспешния опит да стигнем до Околчица се отбихме в къщата музей "Баба Илийца" в село Челопек.


следваща статия
Къща музей
Къща музей "Баба Илийца"

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: