Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Къща музей "Баба Илийца"

 Къщата музей, посветен на жената, която за повечето от нас е добре позната от разказа на Иван Вазов "Една българка", се намира в с.Челопек.  На там се отправихме след Скравена-разстоянието е около 30 км. Баба Илийца се е казвала всъщност Пена, но е наричана така по името на мъжа й Илия, какъвто е бил обичаят в онези времена. Музеят е възстановен основно със средства на местните хора. Всичко, разказано от Вазов, е истина - тя е помогнала на няколко четници, а в единствената стая, в която е разположена експозицията, ще видите снимка на внучето, но вече като възрастне мъж, което тя се опитва да спаси, както ни разказва Вазов в разказа си: "Бедната челопеченка действително бързаше да стигне по-скоро на манастира. На гърдите й стоеше полуживо двегодишното й унуче, сираче, болно от две недели насам. От две недели то се топеше и ставаше все по-зле; не помогнаха бабешки лекове, ни баянета, ни хекиминът във Враца. Чете му и попът селски: не помогна нищо. Остана й най-после надеждата на света Богородица. "Да му се чете на детето в манастира, да му се чете!"


 


 В къщата музей се намира и печатът за Околчица-един от 100-те национални туристически обекта, накъдето поехме и ние, след като разгледахме къщата. До Околчица обаче не успяхме да стигнем, защото все още имаше много сняг и пътят не беше почистен. 


 


следваща статия
Паметникът на дядо Йоцо -Около България
Паметникът на дядо Йоцо

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: