Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Средновековна крепост при село Мезек

След Мезешката гробница поехме с колата към крепостта. Тя е разположена на възвишението "Калето". Все още беше рано и освен нас, нямаше други посетители. Заговорихме се с екскурзовода на входа, след което сами влязохме, за да разгледаме. В този топъл и безветрен ден ни беше безкрайно приятно да се разходим, да прочетем информацията, да направим снимки на спокойствие и да огледаме от високо прекрасната природа наоколо. При ясно време се виждало дори Бяло море!


 Тя е най-добре запазената планинска крепост в България. Датирана е към 11-ти-12-ти век. Възможно е да е по-стара, но не съществуват безспорни доказателства за това. Ще ви преразкажем, на база прочетеното в крепостта, отговорите на въпроса върху чии по-стари останки е построена през 11-ти-12-ти век крепостта.Възможно е тук да е съществувала крепост на племето хебри, живели в района хилядолетия преди Хр.; може би тя е изградена върху твърдина на траките, изградили я По пътя на коприната от Европа към Китай ; евентуално това е била спирка при преселението на племето мизи от Мала Азия към Европа, дало и името Мезек -7 в.пр.Хр. ; възможно е също това да е един вид пазител на племето одриси - 6 в.пр.Хр. ; също може да е военен форт по време на владичеството на Византия над Балканите ; вероятно тук е била крепостта Неутзикон, която император Алексей Комнин възстановява през 12 век.


 Крепостта има 9 кули. Примамени да погледнем от още по-високо, влязохме в едната, която е достъпна, и се изкачихме по дървената стълба. 


 След обиколката ни тук тръгнахме в посока Маджарово, лешоядите и меандъра на р.Арда!


 


 


 


 


 


предходна статия
Гробницата в Мезек -Около България
Гробницата в Мезек

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: