Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Маджарово, лешоядите и меандрите на р.Арда

Да видим Маджарово, лешоядите, Природозащитен център "Източни Родопи" и меандрите (извивките на речното корито под формата на подкова) на р. Арда беше заложено в нашия план за деня. Оказа се, че в самия център има възможност и за нощувки, и за хапване. Зимата не е най-благоприятния сезон за посещение, тъй като малката експозиция, посветена на лешоядите, е затворена. Въпреки това любезните домакини ни отвориха и успяхме да поразгледаме плюс да снимаме макетите на лешоядите. 


 На път за Маджарово видяхме няколко мъже, спрели край пътя, които с професионална техника снимаха. Предположихме, че са тук заради лешоядите и така се и оказа-те бяха гости на Природозащитния център, дошли от Чехия. Жената в центъра сподели, че въпреки големия и нестихващ интерес към лешоядите от страна на орнитолози от близки и далечни страни, пътят е голямо предизвикателство за всички, тъй като наистина е доста разбит и стряска свикналите с удобства чужденци. Но ние се шегуваме, че както казва Камен Донев, е голяма скука да ти пише на табелата Шутгард 200 км и след точно 200 км да е Щутгард.Друго си е да ти пише Русе 200 км, след 100 км да пише Русе 300 км... и да ти е весело и забавно. Нас лошият път не ни спря, а и изобщо не искаме да повдигаме тук такива въпроси - истината е, че желанието да видим лешоядите и природата в този край се оказа достатъчно, за да дойдем.


 Какво научихме за лешоядите:


- Наричани са "санитари на природата", защото не нападат животни, а се хранят единствено с трупове на мъртви такива. Изяждайки ги, те предотвратяват разнасянето на зарази.


- Естествено е да се запитаме как безпроблемно се хранят с мърша, що за стомаси имат. Е,оказва се, че имат най-здравия стомах измежду всички живи организми на планетата с изключително висока стомашна киселинност, която е в състояние да разложи дори метал, а какво остава за мършата.


- Датата на раждане на лешоядите е ...милиони години преди Христа


- Черният лешояд вече не се среща на територията на България - това е тъжната истина. Единствената му гнездяща колония е в Гърция.


- Белоглавият лешояд населява освен Източните Родопи, също територии в Азия и Африка.Той е застрашен вид, вписан в Червената книга.


- Брадат лешояд - за жалост също изчезнал от територията на България и днес обитава Алпите, Пиренеите, о-в Крит, Корсика и големи територии от Азия и Африка. 


- Египетски лешояд - освен в Източните Родопи, се среща още в Североизточна България, Азия и Африка.Той е прелетна птица и прекарва зимните месеци в Централна Африка.


 На сладка раздумка и вкусни пържолки пред камината поприказвахме с жената от центъра и потеглихме обратно. Тя ни насочи да спрем при дървена маса с пейки покрай пътя, за да опитаме да зърнем лешоядите. Там на припек бяха поседнали възрастни баба и дядо. Аз изумена ги попитах как са стигнали до тук, а те казаха, че всеки ден си правят разходка до пейката, ако времето позволява. На това му се казва активен живот! Добре, че бяха те, за да ни покажат лешоядите ... много, много далеч над скалите, почти като точици, но дори и от такова разстояние се забелязват - размахът на крилете на белоглави лешояд достига до 270 см.


 Нямаше как да не се полюбуваме на известния завой на река Арда, толкова популярен и сниман. 


 Окрилени и щастливи, пълни с енергия, поехме напред!


 


 


 


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: