Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Къща музей на Дико Илиев - създателят на Дунавското хоро
 Да разберем, че в Оряхово има музей, посветен на  на Дико Илиев (1898-1984 г.), беше повече от приятна изненада за нас. Обожавам Дунавското хоро, създадено от него. Толкова емоция, сила и въодушевление има в него, толкова много заряд, че наистина ми идва да затанцувам винаги, когато го чуя.


 В приземния етаж на къщата музей имаше картинна изложба, може би временна. Но ако сте в Оряхово и решите да посетите музея, не пренебрегвайте и тази част от него - със сигурно ще се натъкнете на приятна изненада.


 Експозициите в музея са няколко. Освен зала, посветена на знаменития музикант и композитор, неговия живот и творчество, има още 3.Едната е посветена на актьора Андрей Чапразов, роден също в Оряхово. За съжаление ние не бяхме чували за него, но винаги е интересно да "срещнеш" непозната за теб личност, която е оставила своя отпечатък в дадена сфера, в случая-в театралната. Тук са изложени негови вещи и мебели, също така негов сценичен костюм и негово огледало. Те са дарени от сина на актьора.


 На влизане в музея вдясно от вратата е другата изложба, която представя градския бит от 20-те и 30-те год. на XX-ти век. Изложени са грамофон с фуния и оригинални грамофонни плочи, виенски порцелан с позлата, мебели от онези години.


 Разбира се, най-съществената част са експонатите, свързани с живота и творчеството на знаменития и наистина незабравим Дико Илиев. Сигурно има много хора, които не знаят името му все още, но едва ли има българин, който да не е чувал Дунавското му хоро. В музея може да се види акордеонът му, с който е обучавал оряховските деца, негова работна нотна тетрадка, негов ръчен часовник и музикални инструменти. Всяка година тук се провеждат празници на духовите оркестри, без състезателен харектер. Духовата музика е емблематина за Северозападна България и въпреки че не е , би трябвало да стане част от световното нематериално наследство на ЮНЕСКО (за такива са признати нестинарството, мартеницата, сурва и фолклорния фестивал в Копривщица).


 До втория етаж на музея се качвате по тясна вита стълба, а там е разположена изложба, която представя факти и снимки, свързани с дейността на 9 духови оркестъра от областите Монтана и Враца – където е живял и творил Дико Илиев. В експозицията основен акцент и интерес представляват снимките и музикалните инструменти. Експозицията е подредена по нетипичен начин. Изложбените табла са закачени върху пултове за ноти, а имената на духовите музики са изписани като стилизирани партитури. Фотографиите представят моменти от тържества и концерти.


 Интересни факти от живота и дейността на Дико Илиев са:


-роден е в с.Карлуково, но през 1920 г. се заселва в Оряхово;


-в този период се заема да популяризира духовата музика и ръководи оркестри в 3 села в близост до Оряхово;


-през 1931 г. в Оряхово се създава военен духов оркестър, в който Дико Илиев свири баритоновите партии и тогава създава първите си значими хора, сред които "Варненско хоро", "Оряховска идилия" и др.


-известно време е баритонист в Софийски военен оркестър, но се връща в Оряхово и е назначен за щабстръбач към 36-ти Козлодуйски полк и тогава създава еленини хора, пайдушко и право хоро, дайчово и много други


-след 1944 г. създава 19 професионални музикални групи в околията


-назначен е за диригент на военния оркестър в Оряхово и продължава активно да твори


-създава над 42 хора, 16 марша, 5 народни китки, а също валсове,танга,детски песни много други произведения


 С лека тъга си тръгваме от това крайдунавско градче, в което повечето ни познати и приятели не са идвали, защото в съзнанието на българина този край тъне в мизерия и забвение. Не само Оряхово обаче опровергава тази теория. Пътищата са неприемливи за 21-ви век, но места като Оряхово са достатъчен стимулл да преглътнем неудобството и да стигнем до тук. 


 


следваща статия
Крепост „Баба Вида” -Около България
Крепост „Баба Вида”

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: