Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Исторически музей и Етнографска къща, гр.Оряхово

  След Видин и Козлодуй, дойде ред да разгледаме Оряхово. Това малко крайдунавско градче беше следващата ни голяма изненада след Тутракан. Дойдохме тук, без да предполагаме какви приятни изненади крие в себе си този малък град.


 Оказа се, че Историческият музей е обновен по Европейски проект и е с много добра експозиция на археологически находки от района. Той проследява историята на човека през старокаменната епоха (първобитният човек е бил скитник и ловец и е използвал месото на убитите животни за храна , а кожата-за облекло), новокаменната и медната епоха (човекът е вече уседнал земеделец и става скотовъдец) и бронзовата епоха (оряховският край става средище на примитивна металургия и занаяти, а за арзрастването му допринася разположението му на р.Дунав). Освен това този район са обитавали и траките и тук са открити 3 тракийски съкровища:Букьовско, Галишко и Рогозенско,последното от които е най-голямото по своите размери съкровище, откривано по нашите земи,съдържа 165 предмета от сребро, тежи повече от 20 кг и е изработено през VI и V в. пр. Хр. В началото на I в.от н.е. обаче Рим завладява земите на траките и ги превръща в роби, като в същото време Рим строи крепости и пътища по тези земи.По време на Първата и Втората българска държава Оряхово е важен администратитев център и крепост. В своя истински разцвет Оряхове е към 1876 г.- тук има, забележете, 550 къщи, 270 дюкяна, 40 магазина, 7 хана, 2 воденици, 1 църква, 4 джамия, телеграфо-пощенска станция. Желанието за просвета и образование довежда до откриването на първото светско училище в града през 1857 г., а през 1870 г. е основано и читалище "Искра". Научаваме също, че Левски на път , а после и на връщане от Общото събрание в Букурещ, минава през Оряхово. Хората тук са били, а и вярваме, че още са, будни и родолюбиви - през 1867 г. няколко човека се заклеват, че са готови да жертват всичко в името на свободата на България. вободата си Оряхово извоюва на 21.11.1877 г.


 От любезното момиче, уредничката на музея, разбрахме, че можем да разгледаме и етнографската експозиция, която се помещава във възрожденска къща, превърната в музей. Нейният колега ни поведе към това място, за да можем да видим наистина всичко интересно в града, преди да продължим към Свищов. Етнографската експозиция е разположена в двуетажна къща със запазен възрожденски стил. В нея можете да видите мъжки и дамски носии от региона, както и стан, на който са били тъкани. Освен това са изложени и предмети от градския бит.


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: