Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Крепост „Баба Вида”

 Рано сутринта на 12-ти април вече бяхме в "бойна" готовност да покоряваме северозападните пътища с чутовни дупки. Вчерашното ни оф роуд приключение от Русе до Лом ни показа колко труден може да бъде пътят, независимо, че се движим с кола, и то по асфалтиран на думи път, а не по горски пътеки или изоставени пътища. Нежеланието ни да изминем повторно този маршрут ни провокира да заобиколи доста и да пренебрегнем измамно изглеждащия по-пряк път до Свищов през малките села и градчета, разположени в близост до Дунав. След като минахме през Видин, Козлодуй и Оряхово, поехме към Кнежа и Плевен, за да стигне до Свищов. Ако погледнете картата ще видите, че това изглежда доста заобиколно и е така, но поне пътят е с една идея по-добър и си спестихме кратерите от вчерашния ден.


 Но да се върнем към началото на деня. След като се подкрепихме с кафе и закусихме при приятелите ни в Лом, при които нощувахме, поехме към Видин. Разстоянието е по-малко от 60 км и сме го взели за около 1 ч и 30 мин. Ех, зная какво ще кажете - че градът и районът е запуснат и никой не желае вече да живее тук, освен ако не е принуден от обстоятелствата, но аз много харесвам и Видин, и района, и силно вярвам, че ще видим неговото възобновяване и превръщането му от грозно патенце в красив лебед. Той и сега си е красив, всъщност. Целта ни беше само една-крепостта "Баба Вида", защото след това бяхме предвидили Козлодуй и Оряхово, плюс достигане до Свищов. А това никак не е малко в рамките на един ден.


 "Баба Вида" е най-добре запазеният средновековен замък в България, който не  е унищожен дори по време на турското робство и освободителните войни. Появата на подобно сериозно укрепление никак не е случайно. Цяла Европа е осеяна с такъв тип замъци и крепости по една проста причина-през Х-ХI век, когато е строена тази крепост, континентът е подложен на постоянни атаки от страна на араби, викинги и маджари. Да се защитаваш е въпрос на живот и смърт, а да се изграждат такива укрепления е било просто задължително. Те обаче са осигурявали защита и от външни нападения, и от вътрешни такива, организирани от поданиците, често облагани с непосилни данъци, поради което и са се бунтували срещу своя господар. При построяването си тя играе ролята да охранява и контролира река Дунав. Думите, че е със стратегическо местоположение, не е просто банален израз, това е важен факт. Тя е мощен бастион срещу маджарите, а по-късно и при българо-византийските войни. Едва след 8-месечна обсада крепостта е завзета от византийците.


 


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: