Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Архитектурен резерват "Рибарска махала"

 Пренесохме се в отминалите времена, когато Тутракан се е препитавал основно от риболова. В началото на Рибарската махала е църквата "Свети Николай",която е изградена от дарения на тутраканци и е осветена на 14.07.1865 г. Дърворезбата и стенописите са дело на майстори от Тревненската живописна школа. В църквата е отслужена първата панихида за загиналите в Тутраканската епопея. 


 Китни улички във възрожденски дух ни пленяват от пръв поглед и нямаме търпение да видим какво ни очаква тук. Първо се озовахме в къщата, в която екскурзоводката толкова увлекателно и сладкодумно ни разказваше за Тутракан на фона на филм за града, че бяхме в захлас и никак не ни се тръгваше. В автентичен вид са запазени рибарски къщи и работилница за лодки. Това е единственото в страната естествено обосебено рибарско селище по поречието. 48 от сградите на комплекса са обявени за паметници на културата. До началото на 20 век тук населението е било почти 8 000 души, като рибарите са над 2 000. 


 Етнографската сбирка е не по-малко интресна. Част от нея представлява възстановен интериор на стая на рибарско семейство. Екскурзоводката ни разказва, че има известна надпревара и лека завист между жените на рибарите и на земеделците, тъй като рибарските съпруги имат по-приятни занимания като шиене и бродиране, докато земеделските жени са по-отрудените.  напълно автентични предмети от бита на тутраканци изпълват интериора: паралиля с трикраки столчета, бъклица, хурка, глинени съдове и дървени прибори...По стените са разположени големи фотографии с много интересна информация. Тук можете да си запишете рецепта за рибена чорба, приготвяна от 14 вида риба и с 3 пъти преварена вода, взета от средата на реката. Научаваме, че на Никулден рибарите консумират първата уловена риба на брега и нямат право да я носят в къщите си. За празника се месят обредни хлябове, украсени със символи - кръст, риба, житни класове и др. След 6-ти декември риболовът е забранен.


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: