Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Исторически музей, Тутракан

 Историческият музей е истинско откритие за нас, тъй като, въпреки славните битки тук, ние не бяхме чували за тях - явно в учебниците по история в училище тази част просто е отрязана.  Дамата, която работи в музея, с нескрит патос ни разказа за славната Тутраканска битка, макар че музеят вече затваряше. Битката се води от 02.-06.09.1916 г., а командващ на българските победни войски е ген.Пантелей Киселов. По време на Междусъюзническата война Румъния напада България - 1913 год., и окупира Южна Добруджа - тя е включена в пределите на Кралство Румъния. За да се подсигури, Румъния игражда една от най-сигурните крепости по Дунав. На 01.09.1916 г. България обявява война на Румъния, за да си възвърне изгубените територии.Крепостта, смятана от Румъния за непревземаема, рухва. Въпреки че Русия е съюзник на Румъния, българската армия безапелационно побеждава. Цената на победата е висока: жертвите са над 8 000. 


 В музея се съхраняват картечници, пистолети, карабини и др.,фотографии, стари издания - книги, посветени на Тутраканската епопея, портрет на ген. Киселов ,както и макет на крепостта, който нагледно показва мащабите й.


 За спомен уредничката на музея ни подари картичка, а ние продължихме напред.


Това, което при първото ни посещение в Тутракан не видяхме, е Мемориалният комплекс "Военна гробница-1916 г.", в който са погребани убитите войници, участвали в Тутраканската епопея. Не успяхме да разгледаме и Античния кастел "Трансмариска" (в превод означава "селище зад блатата").


 Влюбихме се в този град и в най-скоро време ще го посетим отново! Вечерта поехме в посока Русе.


  


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: