Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене“

След Сребърна следващата ни цел беше Тутракан - най - голямата ни изненада до момента! Удивени сме-тук е красиво, щастливо, истинско, вдъхновявщо! Това е градът на най-красивите залези! Градът на лодката тутраканка! Град с 4 музея! Красив крайдунавски парк, китни улички, зеленина и доброта у хората! Тук срещнахме едни от най-завладяващите, начетени и сърцати уредници на музеи, които ни разказаха удивителни истории за града! Научихме за Тутраканската битка, за която се оказва, че почти никой не е чувал и за която не са ни преподавали в училище ,а е една от най-славните в българската история.Записахме си рецепта за рибена чорба, разгледахме модни списания на около 70 год., видяхме надуваем макет на най-голямата уловена моруна...и още !
Етнографският музей „Дунавски риболов и лодкостроене“ беше първата ни спирка в града. Още с влизането попаднахме на надуваем модел на моруна, уловена във водите на река Дунав, в естествен размер. Ех, тези рибарски истории....За доказателство обаче, че това не е поредната опашата рибарска лъжа, има и снимки, на които се вижда, че размерът на моруната никак не е шега работа!
Риболовът в онези времена далеч не е забавно и приятно хоби за мъжете, а работа, с която се препитават повечето семейства в Тутракан. Той се превръща с времето в основен поминък и начин на живот. От септември мъжете излизат с лодките и кръстосват реката с надежда за богат улов, а жените и децата остават в града.
Музеят се състои от 7 зали и е изцяло обновен. Освен че можете да разгледате автентични пособия за риболов като въдици, кошове и мрежи, можете да обогатите знанията си като опитате да отговорите на въпроси, изписани върху малки табелки. Като повдигнете капачето на табелата, ще откриете и отговора. Така музеят е не само сбирка от артефакти и прекрасно поднесена информация, но и забавно място, където можете също да чуете запис на разказ на рибар: вдвигнете слушалката на стар телефон, завъртете шайбата с произволен номер и чуйте увлекателния разказ...
Пресъздаден е и битът на рибарското семейство в отделна стая, в която е протичало обикновеното ежедневие по онова време.
Следва и експозиция, посветена на лодкостроенето. Фактите от музея сочат, че в края на 19 век в Тутракан има 467 рибарски лодки и че годишно тук се улавят повече от 100 000 кг риба.
Поставихме си печат в книжката "100 национални туристически обекта" и щастливи от "завоеванието" се отправихме пеш към Историческия музей и Рибарската махала, за които не бяхме чували до сега.

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: