Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Из великолепната Западна България - II част

 Пътешествието ни из Западна България продължава!


 В Берковица пренощувахме в "Кръстевата къща", която препоръчваме. Хапнахме вкусно до камината в ресторанта, отпочинахме и изпълнени с очаквания и нетърпение какво ще видим в Чипровци, поехме натам.


 1. Исторически музей, гр.Чипровци


 От Берковица до Чипровци стигнахме за около час и паркирахме в центъра на града. Първо се насочихме към Историческия музей. Интересното в него е, че освен залата с килимите, които най-вече искахме да видим, има още няколко изложбени зали, в които ще научите, че районът на Чипровци е бил обитаван през цялото I хил. пр. Хр. от тракийското племе трибали; златарската школа по време на турското робство се развива и селището става един от водещите центрове на балканското златарство; изложени са икони от периода на Възраждането; в Чипровци е роден Петър Богдан -  католически архиепископ и книжовник, един от инициаторите на Чипровското въстание.


 Залата с килимите е цветна и красива, каквато и очаквах да бъде, но обхождайки с поглед килимите направо оставам без думи. Да се създаде килим е вдъхновение, последвано от творчество, което извира от душата българска! Два от мотивите, втъкани в чипровския килими, се наричат маказ - символ на женското и мъжкото начало, на семейството и вечността, и канатица - емблема на къщата, символ на любовта. Традиционният чипровски килим се тъче на вертикален стан, а багрилата са само естествени.


2. Етнографски музей, гр.Чипровци


 Етнографският музей, колкото и скромен и малък да изглежда, ще ви разкрие неподозирани тайни и истории от този край на България благодарение на изключително ерудираната и вдъхновена екскурзоводка.Младото момиче, макар и лично да е било изкушено да напусне малкото градче, в което вече почти няма работа, разказва история след история с нескрито вълнение, патос и родолюбие. Благодарение на нея научихме много интересни факти за сватбата в Чипровци, като например този, че червеното було върху главата на младоженката в деня на сватбата е всъщност поясът на младоженеца и че в сватбения ден в една и съща вода първо се е къпел мъжът, а след него-съпругата му, и по този начин на нея й е показвано, че е малко или много вече подчинена на мъжа си. 


 След експозицията, посветена на  сватбата, идва ред на обичая "светъц", за който наистина никога не бяхме чували.Това е древен семеен обичай и е свързан с това, че няколко фамилии, свързани от кръвна връзка, имат за покровител християнски светец, когото почитат.


 Градският бит е разкрит чрез интериора на богат дом на търговец, в който ценни предмети са грамофонът , пишещата машина, масивните мебели от дърво и пианото.


 Последната стая от музея носи името "Вингански бит"- всичко в нея е дарение от наследниците на чипровчани, които днес живеят във Винга. Винга е град в кралство Унгария, в което се заселват български католици от Чипровци и Копиловци след разгрома на Чипровското антитурско въстание от 1688 г. 


3. Чипровски манастир "Свети Йоан Рилски"


 Манастирът е леснодостъпен и се намира само на 5 км. от Чипровци.Построен е през Х в. Той е бил сигурно убежище по време на Чипровското въстание за борещите се срещу турското робство. Има предание, според което Чипровската чудотворна икона "Св.Богородица" проплаква два пъти и по този начин предсказва фаталния завършек на въстанието-светата обител е разрушена, градът Чипровци и околните села са унищожени. В началото на XVIII в. манастирът е възстановен от православни българи. Следва поредица от унищожения и възстановявания на манастира.


4. Исторически музей, гр.Ботевград


 Посреща ни изцяло обновен музей, в който ще се потопите в миналото: очакват ви зали, посветени на Праистория и античност, Нумизматика, Боженишки урвич, Етнографска сбирка, Църкви и училища, Национално-освободителни борби и Орхание в кр. на 19 и нач. на 20 век. Важно място е отделено на строителите на Паметника на свободата на връх Шипка - стъпка по стъпка е представена идеята за него-от зараждането до реализирането й.


 Впечатляваща е Часовниковата кула в центъра на Ботевград. Виждали сме доста такива, но тази се отличава в архитектурно отношение.Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: