Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Тракийско скално-култов комплекс до с.Татул

След като разгледахме Вила "Армира" край Ивайловград, решихме да отидем и до с.Татул и да видим и светилището на Орфей. Пътуването до там беше леко и приятно, намерихме лесно началото на пътеката, която води до скалния комплекс. Има входна такса и след като я заплатихме, тръгнахме напред. След кратка и много приятна разходка видяхме светилището пред нас, разположено на висок хълм.


 Определено подобни мистични места са изграждани във внимателно подбрани местности, а това светилище не само не прави изключение, а надхвърля всичките ни очаквания с местоположението и размерите си. На място без екскурзовод е много трудно обикновения пътешественик да разбере какво представлява този каменен монолитен комплекс. След като прочетохме малкото поднесена информация в началото, решихме да го огледаме подробно.


 Всъщност това място е и езическо светилище, и средновековна крепост. Заобиколихме от дясно и по стълбите стигнахме до върха, където видяхме скален гроб саркофаг от II хил.пр.Хр. Табелите ни ориентираха в най-общи линии за това какво включва това място:Крепостна стена на север., Стълбище на изток , Храм-мавзолей -всички датирани към IV-III в. пр. Хр. и Свещен кладенец от II-ро хил. пр. Хр. Освен светилище за пренасяне на жертви обаче, съществува и теория, че е играл и ролята на обсерватория - от тук най-вероятно е бил наблюдаван изгревът и залезът на слънцето в древността в определени дни от годината като зимното слънцестоене.


 Доколкото разбираме, неоспорими доказателства за това, че тук е гробът на Орфей, няма, но въпреки всичко това си остава най-разпространената версия, която се разказва за Татул. Орфей е митичният тракийски певец, омагьосвал и покорявал хората и животните с музиката си, изобразяван с лира. Според митологията в деня на сватбата му с Евредика змия ухапва любимата му и тя умира. За да я спаси, той слиза в подземното царство. Хадес - богът на смъртта, се смилява над него и му разрешава да изведе Евредика със себе си, но при условие, че върви напред и не се обръща. Въпреки това Орфей поглежда назад, за да се увери, че тя е зад него. Така тя постепенно започва да се отдалечава, докато не изчазва... и Орфей повече никога не я вижда. Дали е съществувал Орфей, или е изцяло герой от митологията, няма как да знаем, но в Родопите сякаш долавяме звуците от неговата лира и се потапяме в един различен свят...


 


 


 


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: