Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Вила Армира край Ивайловград

 Сутринта на третия ден от пътуването ни от Елхово до Златоград станахме рано и с желание и нетърпение се отправихме да разгледаме вила "Армира", но преди това искахме да посетим Историческия музей в Ивайловград и събудилата у нас откривателско любопитство "Паскалева къща". Последната е образец на традиционна градска бубарска къща от края на 19-ти век, а този занаят от близкото ни минало ни стана много интересен още в Свиленград. Тук нещата не се получиха, защото и къщата, и музеят бяха затворени. Ето защо се отправихме директно към Вила "Армира"и с мечта скоро да се върнем и да видим пропуснатото.


 Вилата е открита през 1964 г. при строителните работи около язовира. Изградена е през I в.след Хр. Получава името си от десния приток на р.Арда - р.Армира. Основателите й са с тракийски произход. Няма нищо случайно в построяването й точно на това място - то е специално подбрано и съобразено с няколко фактора, които древните римски автори описват: да е на южен склон, за да е защитена от северните студени ветрове, да е близо до голям път, да е близо до вода, местността около нея да е красива и да е близо до ... добри съседи. Научавайки последното, си спомних и за избора на собственото ни жилище и за това какви мисли при избор на дом ни вълнуваха 2000 години по-късно. Честно казано, почти сме изпълнили всички тези условия, които са били така важни за нашите предци, но за съседите скоро ще разберем :)


 Това, което най-трайно се запечата в паметта ни от Вила "Армира", са мозайките и  белите колони на басейна - той е неин център и е изграден под открито небе. Във вилата има 22 помещения на първия етаж, а заедно с терасата стават 23. Тя е била построена на 2 етажа, но е реставриран само първият. Функциите на помещенията са две - за публичните задължения на собственика и за личния му живот. В помещенията близо до входа са били допускани външни лица, тук е разположена и първата стая за гости, снабдена с римско подподово отопление. Освен това помещение, собственикът е имал кабинет и приемна. Две големи помещения са определени за спални на собствника и неговите деца. Имало е и зала за пиршества, както и баня по римски образец със сауна, разположени в близост до басейна.Предполага се, че на втория етаж са били работните помещения на жените и още спални. Цялата постройка е организирана около басейна. Безспорно той затвърждава богатството и обществения статус на собственика - впечатлява с размерите си ( 11 м на 7 м и дълбочина 1,60 м), с разточителното използване на мрамор, с мозайката и колонадата. Водата се е затопляла от слънчевите лъчи, а дали е била минерална, или не, не може да се каже.


 С течение на времето вилата е била разширена - изградени са нови помещения, включително нова зала за гости.


 Интерес предизвиква банята, тя е била снабдена със съблекалня, гореща суха баня, както и помещения с 3 различни температури за баня.


 Съществувала е и градина, в която собствениците са се разхождали и са почивали.


 Мозайките във вилата са тази част, която впечатлява с прецизността при изработката, с множеството орнаментика и вплетени символи. Една от най-добре съхранените мозайки е в спалнята на собствениците - в нея са изобразени различни римски божества: Дионис, Ерос, Нике, Артемида, Пан. В мозайката при входа на влизане във вилата са изобразени натежали от нарове клони и това не е случайно, тъй като собствениците са били богати земевладелци и търговци на мрамор,а нарът е символ на плодородието. Направи ни силно впачетление, че на няколко места има "свастика или пречупен кръст", който обаче има съвсем различен смисъл - символизира кръговрата на живота. Любопитното тук е, че в издигнатата по-късно зала за гости целият под е покрит с мозайка, в центъра на която е главата на Медуза-Горгона, а около нея са ликовете на мъже и жени-собственикът заедно с неговите братя и сестри.Тук са вплетени и 4 символа на сезоните, представени с образите на ветровете.


 Преди да влезете ви препоръчваме да изгледате филмчето за Вила "Армира", за да сте подготвени за това, което ви очаква.Отделете си минимум 1 час, за да можете спокойно да разгледате мозайките, да чуете беседата, да направите снимки.


 След Вила "Армира" поехме към с.Татул.


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: