Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Екомузей в Русе

Екомузеят в Русе отваря врати на 28.09.2014 г. и е разположен в красива сграда на 4 етажа, построена в началото на 20-ти век. Той представя част от животинските видове по поречието на река Дунав. Тук ще откриете най-големият сладководен аквариум за диви риби в България. Има и терариум .
Още с влизането се потапяте в свят на птиците, а информационните табели дават безценна информация. Видяхме експонат на пеликан, тъй като в Сребърна го наблюдавахме от доста далечно разстояние само с бинокъл.
Ще попаднете в заснежена гора и ще срещнете диви животни, ще влезете в пещера , ще четете гатанки и ще се опитвате да ги отгатвате . Тук всичко изглежда като истинско, защото част от природата е пресъздадена посредством диорами. Диорама е умален макет на реално съществуваща местност, исторически момент или сцена. В случая: кътче от природата е пренесено в музея.
Музеят е мястото, където можете да видите разликите между европейски язовец и ивичест скункс, както и да пипнете козината на язовеца.
Прочетохме и за 2-та миграционни пътя на птиците, преминаващи през територията на България: VIa Pontika - източният път по Черноморското крайбрежие, и Via Aristotelis, преминаващ над Софийското поле.
На последния етаж можете да си направите снимка за спомен от Русчук.
Може би най-голямата атракция на музея - в пряк и преносен смисъл, е макетът на мамут в реален размер. Научихме, че мамутът е използвал бивните си както за защита, така и за белене на кора и ровене. Бивните достигат до 4.2 метра при мъжките екземпляри и тежат до 80 кг. Колкото и невероятно да звучи, такива огромни животни са съществували и в реален размер е открит мамут в Сибир през 1901 г.-Берьозовският мамут, изожен в Санк Петербург.
Интересно и забавно място и за малки, и за големи.

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: