Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Национален музей на транспорта и съобщенията в Русе

 Вторият ден от пътуването ни, започнало от Сребърна и приключило в Свищов, стартира с ранно ставане, закуска и отправяне в посока "Музея на транспорта" в Русе, намиращ се под "Парка на Младежда", на брега на реката. Макар да е Музей на транспорта, той не обхваща всички видове транспорт, а експонатите в него са основно от ЖП и от речния. Музетят се състои от 3 експозиции: "Старата гара" : тук се запознахме с развитието на ЖП транспорта в България и връзката между железницата с пътническото корабоплаване. "Парк - музей": изложени са на открито няколко влака от средата на 19 в и 20 в. като имахме възможността да се качим във вагона, теглен от парен локомотив-най-стария запазен у нас, произведен през 1848 г. в Манчестър, Англия. "Вагон-салони"- няколко вагони,предназначени само за височайши особи като княз Александър Батемберг, княз Фердинанд I, цар Борис III. Синият вагон (Вагон-салон № 1 „Султание”, произведен през 1866 г. в Брюксел) е принадлежал и превозвал османския султан Абдул Азис.


 Може би някои от вас ще се сетят за гарите от преди 20 и повече години, когато ни продаваха едни малки правоъгълни билети от картон в розов цвят. Продавачът на билети на гарата взимаше билет и го маркираше ръчно на една странна метална машинка, а върху билета се отпечатваше днешната дата. Този интериор с бюрото, билетите и тази машинка можете да разгледате в музея и да погледнете носталгично към миналото, когато не се използваха компютри и пр., за да ни издадат билет за влака. Друг експонат, който грабна вниманието ни, беше телеграфът.


 Първата железопътна линия е от Русе до Варна, а датата 07.11.1866 г. се приема за начало на железопътното дело в България, защото на този ден Мидхат паша преминава линията без прехвърляне.


 Можем да прочетем разказ не само за увеличаването на броя и тонажа на вагоните в България, но и за прехода от ветроходни към парни кораби - важен напредък в речния транспорт.


  Интересни находки в музея са още варовиков съд за пречистване на вода (от речна става питейна), костюм на водолаз, макет на кораба "Радецки".


 


следваща статия
Екомузей в Русе -Около България
Екомузей в Русе

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: