Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Гробницата на Бастет и връх Голямо Градище в Странджа

 Обичам историите, които са обгърнати в мистерии и в които истина и измислица са толкова силно преплетени, че едва ли някога ще се разплетат. Това e една от тези силно интригуващи истории -  няма, а и ние не търсим доказателства за достоверността на тази полулегенда- полуистина, но точно поради тази причина ми е много интересна. Тя е свързана с гробницата на Бастет. И така, историята започва през 1980 г., когато местен иманяр открива карта със странни символи . В стремежа си да намери специалисти, които да разчетат картата, той стига до БАН и по този начин Людмила Живкова научава за картата. Тя проявява изключителен интерес към находката и отива при Ванга в желанието си да разбере тайната на картата. Пророчицата разчита картата по следния начин: посочва място край Малко Търново, на което има гроб на египетска богиня. Според нея високи чернокоси хора са пристигнали от Египет и са заровили тук богиня, но веднага след това са били избити. Целта е била да се запази мястото в тайна, тъй като то съдържа неизвестни още никому факти от историята на човечеството 2000 години назад и още 2000 години напред във времето. Ванга описва с голяма точност мястото и през пролетта на 1981 год.проучванията започват.Тогава е открита голяма кухина и се разпространява версията, че това е гробницата на египетската принцеса Бастет - жена с котешка глава, покровителка на плодородието и бременните жени. Отново според предания Бастет е била тракийска принцеса, озовала се в Египет и сдобила се със свръхестествени способности.


  Говори се, че през нощта на 5 срещу 6 май пред очите на изследователите се появяват 2 фосфоресциращи човешки фигури, за които Ванга по-късно казва, че това са хора от друга цивилизация, отстояща на светлинни години от Земята...Но на 21 юли същата година Людмила Живкова умира при тайнствени обстоятелства и експедицията е моментално прекратена, а входът към гробницата е запечатан с бетон.Според Кръстю Мутафчиев след смъртта на Бастет тялото й е пренесено до Странджа по море, тъй като това е било последното й желание.


  Искаме да споделим, разбира се, как ние стигнахме до гробницата на Бастет. След нощувката в "РибарникЪ" (https://www.ribarnika.net) поехме към Малко Търново, отбихме се в Граничното полицейско управление в края на града (следвайте табелите с надпис "ГКПП Малко Търново"), за да попълним декларация, че отиваме в граничен район, и потеглихме именно към ГКПП Малко Търново. Подминахме разклона за Мишкова нива (той е вляво от пътя и има кафява табела) и продължихме, след което достигнахме до Т-образен разклон - завихме наляво в посока ГКПП-то (надясно посоката е към Бургас). На самия разклон има и малка кафява табела с надпис "Голямо Градище". След около 3-4 км. вляво от пътя видяхме голяма табела  - завихме и спряхме. Има още табелки с надпис "Светилището на Бастет", "Връх Голямо Градище","Мишкова нива". Както се оказа, и от тук може да се стигне пеш до Мишкова нива. Оттук до светилището на Бастет са едва 1,1 км. Само няколко метра след табелите се преминава през стар граничен кльон, а малко след това се достига до разклон-надясно пътят води за Мишкова нива, а наляво-за пещерата на Бастет и връх Голямо градище. Изненадващо се появи един човек, идващ от посоката,  в която поехме след малко, като ни поздрави и каза, че ни очакват около 25 мин. до върха. Обнадеждени от краткото разстояние и хубавото време, закрачихме бодро към целта. Маршрутът е много приятен и лек, а в момента на нашето идване тук - пролетта на 2022 год., и много красив-нацъфтели са горски цветя и усещането са свежест е изключително. На места има леки изкачвания, но те се преминават безпроблемно. Минавайки покрай една лека долчинка Емо каза, че явно това вдясно е пещерата на Бастет.Аз се заоглеждах учудено и се оказа, че това наистина е тя.За малко щяхме да я подминем, защото табела тук липсва. Ще се ориентирате по две пейки, които са разположени от двете страни на пътя, непосредствено над пещерата. Спуснахме се до нея, за да я огледаме.В нея не може да се влезе. Около входа са поставени фигурки на котки. За съжаление няма никаква информация на място относно проучванията на пещерата и теориите, свързани с нея. След като постояхме известно време, наслаждавайки се на спокойствието и прехвърляйки през умовете си тайнствената история на Бастет, продължихме по пътеката в посока връх Голямо Градище - той е най-високият в Странджа на българска територия - 710 м. След около 5-10 мин. стигнахме. На мястото има традиционен циментов постамент, указващ мястото. До него има дървена площадка, на която се покачихме, за да огледаме района. 


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: