Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Самуиловата крепост

 Самуиловата крепост се намира точно на ъгълчето на югозападна България, между Беласица и Огражден планина. Да се стигне до тук е лесно, а да се разгледа крепостта си заслужава напълно. В началото има място за паркиране, а след това по каменна пътека стигате до метален мост, след който е крепостта.


 Целта на укреплението, изградено от Самуил, е била само една-да прегради пътя на византийския император Василий II, който е целял да си върне балканските територии. На 29.07.1014 г. се провежда решителната битка между византийските и българските войски, която спечелва на императоря прозвището Българоубиец и предрешава края на Първото Българско царство.


 Първото нещо, което прикова вниманието ни, бяха землянките . Те са полувкопани в земята, навън стърчат само островърхите дървени покриви, а вътре дори можете да влезете и да разгледате скромната обстановка, която се състои от дървени ниски легла и огнище. Център на крепостта е паметникът на Самуил и малкият музей зад него. В музея чрез информационни табла, рисунки, графична реконструкция на жилищата  е разказано за бита на славянското селище от Х-ХI век. Научихме, че в повечето жилаща (разкрити са 43) са открити хромели за мелене на жито, жените са се занимавали с тъкачество и предачество, а в центъра е имало пещ или огнище.


 След музея се отправихе към едно много високо съоръжение, което се оказа наблюдателна кула, чията горна част е била дървена.Била е използвана за наблюдение на подстъпи към укреплението.Непременно се качете до горе, за да се полюбувате на гледката-зашеметяваща е ! Непосредствено до нея е възстановена голяма землянка, която обаче беше заключена и не разбрахме принципно може ли да се посещава. След това забелязахме основите на още жилища от средновековното селище.


 С това обиколката ни приключи


предходна статия
Рупите -Около България
Рупите

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: