Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Долмен "Начови чаири", с.Хлебово

След Тополовград и на път за Свиленград решихме да видим и долмена "Начови чаири" , разположен в близост до с.Хлябово, Сакар планина. Имахме си едно наум дали ще успеем да уцелим отбивката от пътя, тъй като на няколко места в интернет имаше информация,че липсва указателна табела.Но явно това не е съвсем така, защото табела има-вярно,че е навътре от основния път, а и на нас ни се падаше от ляво по посока на движението, но при бавно и внимателно шофиране ще я видите задължително.


 Паркирахме и поехме по каменната пътека, специално създадена, за да се достига лесно и бързо-може би за около 5 мин., до залежителността. В първия момент видяхме нещо неясно в далечината, но наподобяващо на камъни, и решихме, че до долмена ще вървим около час.Признавам, че си отдъхнахме, след като той се появи пред нас след съвсем кратко време.


 Мака и януарски, денят беше топъл и безветрен, мястото е на високо, разкрива се чудна гледка до където ти око стигне и не ни се тръгваше, макар да имахме още набелязани за посещение места днес -  Свиленград ни зовеше!


 Долмените са мегалитни (мегалит идва от гръцки ез. и означава "огромен камък") съоражения, направени от каменни блокове, които са разположени отвесно, а върху тях са положени като покрив други каменни плочи. Смята се също, че те са предвестници на тракийските гробници. Дали този долмен е бил предназначен за знатна личност и коя е тя, за момента не може да се каже. Първата ни асоциация е, че това е гроб или гробница. Казват, че долмените са използвани за ритуали от древните хора през бронзовата и желязната епоха. Този долмен има малка и голяма камера , като в малката са открити следи от погребение и скелет. Намерени са и предмети: лък,гривна, паница, чаша и др.


 Каменните блокове изглеждат непокътнати от времето. На нас наистина ни прилича на един нов дом, който да приюти покойника за вечни времена. Какви са били ритуалите, извършвани тук, би било интересно откритие . Едно от предположенията е, че тук е изповядван култ към божествения покойник. Загадка е и мисленето и световъзприемането на древните хора-за да се направи подобно съоражение са се изисквали много труд, усилия, време...Безспорно вярата им в задгробния живот е била непоколебима.


 


 


 


 


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: