Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Тополовград-паметник на Кара Кольо и Храм "Св.Богородица"

Спирка №3 от днешния маршрут решихме да е Тополовград-поредното място, на което не бяхме стъпвали. Освен това искахме да видим и паметника на Кара Кольо, чието име е тясно свързано с Устремския манастир, от който идвахме. Придържахме се и към идеята ни да се движим максимално близо до южната ни граница. Тополовград е малко  китно градче. Бяхме си набелязали да видим освен паметника, и църквата "Св.Богородица".


 Паркирахме и тръгнахме по главната пешеходна улица. Като всяко по-малко населено място, и това е съвсем тихо и спокойно. Улицата ни отведе до единствения в България паметник на Кара Кольо.Негов автор е Христо Дюлгеров. Издигнат е с помощта на дарения през 2018-та год. , а идеята за него се е зародила още през 2013-та год. Кара Кольо е хайдутувал в Сакар планина като байрактар на четата на Индже войвода.Преди това обаче той е бил част от четата на Вълчан войвода, но поради спречкване с него Кара Кольо бяга, за да се спаси.Самият Кара Кольо също е бил войвода и е оглавявал многобройни орди.Говори се дори, че от страх много богати турци се присъединявали към него. Кара Кольо и Индже войвода загиват на 17 юни 1812 г. в сражение с турците на река Прут, целящо да освободи балканските народи.


 След това се запътихме към църквата, която, оказа се, е затворена в днешния ден. За съжаление не успяхме да видим олтара и изографисаните стени, за които казват, че са изключително красиви. Още през 18-ти век тук е имало вкопана в земята църква, а през през 1936-1937-ма год.е построен настоящият храм, който е най-големият източноправославен храм в района. Срещу църквата на отсрещната улица има паметник на Христос спасител.


 От информационна табела в центъра узнаваме, че Тополовград е наричан още и Градът на царските орли.Този вид е почти изчзнал и се полагат неимоверни усилия да бъде съхранен.


 


 


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: