Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Устремски манастир "Света Троица"

След Елхово и на път за Свиленград поехме към Устремския манастир "Света Троица". Не бяхме чували за тази обител и понеже винаги искаме да разгледаме нещо ново и непознато за нас, а и в случая планът ни е да се движим максимално близо до южната ни граница, без колебание се отправихме към мястото.От Елхово до манастира са около 20 км. Когато го доближихме, завихме по стръмен черен склон, а най-долу се виждаше манастирът. Стори ни се малко необичайно това да е пътят , върнахме се на асфалта и продължихме , докато не стигнахме до истинската отбивка.


Вляво от входа на влизане има надпис, от който узнаваме 2 важни факта: манастирът е основан в края на Втората българска държава и е бил обител на дружините на Кара Кольо, Ангел Войвода,Христо войвода. Тръгнахме навътре към двора, за да разгледаме и да влезем в църквата.Оказа се обаче, че е заключена...Дворът е много красив-прекрасно озеленен, има голяма чешма и беседка.Със сигурност през летните горещини тук е прохладно и още по-красиво.


За манастира научихме, че храмът е издигнат през 1836 г., а по-старата църква "Св.св.Петър и Павел" е вградена в него.Христо войвода се замонашва тук и дава всичките си пари за преустройсво на обителта. През 19-ти век в района върлува чума и манастирът става обител на много хора от района.В знак на признателност те даряват средства и с тях се построяват стаи, готварница и хамбар, които обаче изгарят при пожар в средата на 20-ти век.През 1836 год. старата църква се срутва, а на нейно място е построена днешната. В близост до манастира има пещера, която е приютявала Индже войвода, Кара Кольо и Христо войвода. Те са имали скривалище зад олтара на църквата. По време на ежегодните събори по случай празника на манастира тук са се събирали много хора, които с песни са прославяли своите закрилници, особено смелия Кара Кольо. Потеглихме за Тополовград, където щяхме да видим и паметника на този прословут хайдутин.


 Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: