Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Римски легионен лагер и ранно-византийски град Нове

 Към тази забележителност имах интерес от доста време, но през пролетта на 2019 г. вече стигнахме и до нея. За нас тя беше последната точка от няколкодневното ни пътешествие покрай р.Дунав, изпъстрено с много емоции, разбити пътища, но най-вече изпълнено с нарастнало желание да обикаляме и опознаваме България.


 Първо посетихме музея, а след това се върнахме на основния път, за да се отбием до реконстуираната сграда на щаба на легиона. Както научихме от информационните табели, именно щабът и епископският комплекс са най-важните сгради съответно за военния лагер и за цивилния град. Щабът заема центъра на лагера и е разположен там където се кръстосват двете главни улици. Той се състои от 4 части: параден вход, вътрешен двор с колонада за провеждане на преглед и паради на войската, цивилна базилика и две съкровищници. Сградата престава да функционира през 30-те - 40- те год. на V век, когато е разрушена при хунските атаки.


 Римският военен лагер Нове е основан около 45 г., когато тук е настанен VIII Августов лагер, а по-късно е заменен от I Италийски легион, който остава до края на античността. В крепостта след време започва да живее и цивилно, и военно население.Най-важните вътрешни сгради на града и лагера са щабът на легиона, болницата, баните, офицерските жилища и епископския комплекс. 


 За лагера ни разказа изключително начетеният и всеотдаен музеен работник, който ни пусна да изгледаме и една негова презентация. Със сигурност ще се учудите на това, което много ни впечатли, а именно-начина на изграждане и функциониране на тоалетните. Те са били общи, не са били разделени за мъже и за жени, били са тип седало като в нашето съвремие, като за отмиване се е ползвала мръсната вода, идваща от банята, т.е. създали са умен метод за пестене на водата. Вместо тоалетна хартия се е използвала гъба, поставена на пръчка, а самата гъба, след използване, се е пускала във вадата, която е течала пред самите тоалетни, наредени едни до други във формата на буквата П.


 В музея може да се видят доспехите на римски легионер, дървен уред за отбрана, надгробна статуя на жена от II век (според мъжа от музея статуята е в естествен ръст на жена от онези времена, който е доста по-нисък от съвременния), релеф със сцената "Открадването на Европа" и др. За финал можете сами да си изсечете монета за спомен срещу скромна сума, а ако се впечатлите като нас, можете да посетите лагера през лятото, когато се представят възстановки на римска сватба, боеве и пр. За нас поне звучи интригуващо и впечатляващо и искаме да видим как лагерът оживява.Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: