Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Паметник на дарителите в Свищов

Денят в Свищов беше дъждовен, но топъл. Преди да се гмурнем в новия приключенски ден, решихме да се "слеем" със студентската общност, като изпием едно кафе до Ректората. Припомнихме си блажените безгрижни години :)


 Паметникът на дарителите е в центъра на града , разположен в красив малък парк. Той е дело на скулптура Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов и представлява две даряващи ръце, по които са накацали гълъби. Той е израз на балгодарност към всички дарители от Възраждането до днес, спомогнали за развитието на Свищов. Сред тях са:Димитър Х. Василев, който дарява 240 хил. златни лева за създаване на Търговско училище в Свищов, 200 хил. златни лева дарява Кирил Д. Аврамов за построяване на театрален салон и читалище, Димитър Ценов дарява 5 млн. златни лева за създаването на висше икономическо училище.


На паметника има надпис "На сърцатите дарители от признателни свищовци". Паметникът е открит на 23.09. 2005 г. Тъй като този символ много ни заинтригува си позволяваме да споделим цитата от Г.Чапкънов относно това как е избрал ръцете и гълъбите като олицетворение на дарителите:


"...Ръката е основен символ в човешката история и затова се спряхме на нея, като нещо, с което може да се изрази идеята в проекта.
...Удивително е това, че всичко смислено и красиво в град Свищов е направено от дарения, което го прави единствен в България. Решихме, че знак, който да показва съзиждането на най-красивото, ще е ръка. Но с една ръка обикновено се проси. С две ръце може и да се граби... Накрая намерихме този образ - две ръце изсипват, дават и същевременно пазят.
Тези ръце недвусмислено даряват.
...Полагаме ги върху пресечена пирамида, ориентирана в четирите посоки на света. Пирамидата е най-стабилната фигура на земята, особено пресечената - тя няма връх, който да пострада. Тя също е част от съзиданието.
...За да стане изображението жизнено и красиво го населихме с тези гълъби. Ще ги изработим като живи. В този град има много гълъби и дано нашите, от паметника, действат като "мюре", да привличат живите и това да стане едно жизнено и притегателно място за разходка и почивка."


Източник на цитата:сайтът на община Свищов http://www.svishtov.bg/news_detail.php?id=400Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: