Около България - Обиколка на България с кола по 4те и граници

Калиакра

 Краят на това еднодневно пътешествие, осъществило се на 09.03.2019 г., което е част от по-мащабния ни маршрут "Около България по 4-те й граници", приключи на нос Калиакра. Там бяхме вече на "заник слънце", както би казал поетът Яворов...При предишно мое идване през лятото Калиакра беше "атакувана" от български и чужди туристи, а слънцето напичаше жарко. В този мартенски ден обаче спокойствие цареше навсякъде, освен нас имаше още няколко отбили се тук случайно или не семейства, а приятните температури си бяха пролетни, дори и в късния следобед на реално още зимния ден.


 Носът, вдаден 2 км навътре в морето, разкрива от красиви по-красиви и прелестни гледки.


 Тук през различни епохи са живели траки - 4 в пр. н .е., византийци - 6 век, след 681 г-българи.


 Две легенди са свързани с нос Калиакра. Едната разказва за 40 български девойки, които, за да се спасят от османските поробители, завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето. Носът е кръстен на една от девойката, която е носела името Калиакра. Другата легенда е за Свети Никола, който бягал от турците и за да го спаси, Бог удължава земята под краката му и така се появява носът. В чест на тези две легенди сега тук има обелиск, наречен "Портата на 40-те девици" и параклис "Свети Никола", символизиращ гроба на светеца.


 През деня можете да хапнете в ресторанта с прекрасна гледка към морската шир, а също така да посетите музея, разположен в малка пещера.


 Много интересно за  нас се оказа информацията за миграционния път на птиците Виа Понтика(името произлиза от античен римски път от Босфора до делтата на Дунав ), който минава и над Калиакра и от тук прелитата повече от 30 000 птици като щъркели, грабливи птици, пеликани, а също червеногушата гъска, която зърнахме край Дуранкулашкото езеро днес по-рано.


 Нашата обиколка, започнала в днешния ден от Албена, приключва тук. Искаме да се върнем отново по тези места през лятото, когато ще е топло и макар сезонът да вклюва и много зажаднели за отмора туристи, ще ни е любопитно и интересно да видим тези изключителни места в съчетание с плажуване и жарко слънце.


 


предходна статия
Болата -Около България
Болата

Ако тази статия Ви е харесала, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!КоментариМясто за Вашия коментар: